Lindahls tips, knep och baktankar

Vi ska vara ärliga. Lindahls yoghurt är inte hela hemligheten när man bakar, det finns även andra knep som förenklar och förbättrar resultatet. Några bjuder vi på här. Saknar du något får du gärna dela med dig på vår facebooksida.

Skålen.

Välj hellre för stor än för liten skål när du bakar. Jäsdegar ska t ex kunna jäsa till dubbel storlek.

Baka på rester.

Överbliven fil, mjölk och yoghurt som passerat bäst-före-datum blir perfekt att blanda med vatten till rätt mängd degvätska. Kokt potatis och rårivna grönsaker kan ersätta en del av mjölet.

Rätt mängd.

Tänk på att aldrig packa eller trycka till när du mäter upp mjöl. Ta alltid ett struket mått.

Mjuka kakor.

Vispa inte smeten när du tillsätter mjöl, utan vänd bara i det. Annars kan resultatet bli kompakt och segt.

Matbröd.

Täck nybakat bröd med handduk för mjuk skorpa. Låt svalna utan duk för hård skorpa.

Använd tesilen.

Perfekt när man vill strö malda kryddor över en paj eller florsocker över en kaka.

Bakplåtspapper.

Räddningen för den som inte orkar smöra och diska plåtar.

Lär känna din ugn.

Alla ugnar är olika. Ska något gräddas i 225° - 250° bör man pröva sig fram genom att börja med den lägre temperaturen.

Var ställer man vad i ugnen?

Högt upp: Gratinerade smörgåsar
I mitten: kakor, bullar, scones, muffins
I nedre delen: bröd, mjuka kakor, stora vetelängder